Studentské formule a motocykly ČVUT ovládnou ve středu 6. října Kampus Dejvice

Závodní speciály studentských týmů ČVUT v Praze se 6. října od 9.00 hodin tradičně předvedou veřejnosti při exhibičních jízdách v rámci Závodního dne ČVUT v dejvickém kampusu. Během dynamických ukázek se představí spalovací formule CTU CarTech z Fakulty strojní ČVUT, elektricky poháněná formule řízená jezdcem, ale také autonomní formule týmu eForce FEE Prague Formula z Fakulty elektrotechnické ČVUT a spalovací a elektrické silniční závodní motocykly z dílny týmu CTU Lions z Fakulty dopravní ČVUT. Studenti budou také prezentovat výsledky letošní sezóny roku 2021.

Tým eForce představí svou jubilejní desátou generaci studentské formule FSE.X a autonomní monopost DV.01. V letní sezóně se tým zúčastnil pěti závodů, na kterých se mu podařilo navázat na úspěšnou předcovidovou sezónu. Pilotovanému vozu FSE.X se povedlo získat celkem dvě druhá místa na závodech na světoznámém španělském okruhu v Barceloně a při premiérové účasti na chorvatské FS AlpeAdria. „S autonomní formulí se nám podařil historický úspěch, kdy jsme mezi silnou konkurencí obsadili 3. místo na závodech FS Czech na mosteckém autodromu a s oběma týmy jsme se letos vůbec poprvé zúčastnili nejprestižnějších závodů na německém Hockenheimringu,” říká kapitán týmu eForce FEE Prague Formula Josef Med.  

Tým CTU CarTech se svým monopostem FS.13, který byl pro letošní sezónu významně inovován, odstartoval sezonu obhájením vítězství na českém závodě FSCzech v Mostě, kde měl ze všech týmů nejrychlejší monopost v disciplínách Autocross a Endurance. Na maďarském závodě FSEast na Hungaroringu se tým CTU CarTech ve světové konkurenci umístil celkově na třetím místě. „Na třetím závodě FS Alpe Adria v Chorvatsku, kde monopost FS.13 opět dominoval hned ve dvou dynamických disciplínách, našemu týmu uniklo prvenství kvůli technické závadě na řízení. Nakonec i přes ztracené body z hlavní disciplíny jsme obsadili páté místo v celkovém hodnocení,“ říká Jaromír Šolc, kapitán týmu CTU CarTech.  

V neposlední řadě se na akci představí se svými prototypy tým CTU Lions, který se jako jediný v ČR účastní mezinárodní studentské soutěže MotoStudent. „V letošním roce jsme úspěšně dokončili stavbu svého nového prototypu EVO 2.0 Electric, který oproti konkurenci vyniká hlavně podélně umístěným motorem a souosým uložením zadní kyvné vidlice a hnacího řetězového kola,” vysvětluje Přemysl Toman, šéf týmu CTU Lions. Se zmíněným motocyklem a celým jeho projektem se CTU Lions umístili na závěrečném závodě soutěže MotoStudent ve španělském Aragonu na celkovém 12. místě z 45 mezinárodních účastníků. V dílčích kategoriích pak stojí za zmínku 15. místo v hlavním závodě, 8. místo v oblasti inovace proměnlivého rozvoru a 1. místo v disciplíně business plánu. 

Týmy u svých strojů kromě svých výsledků představí účastníkům akce také technický návrh monopostů. Hlavním lákadlem akce budou samozřejmě předváděcí jízdy všech formulí a motocyklů po uzavřené ulici Technická před budovami ČVUT. Pro zájemce, kteří by se rádi zapojili do týmů a nebudou se moci zúčastnit, bude celá akce přenášena online přes platformu YouTube, kde najdete i záznam. 

Celý program Závodního dne ČVUT si můžete prohlédnout zde.