Den otevřených dveří FEL ČVUT: Robopes SPOT zve středoškoláky na přehlídku technologií budoucnosti

Den otevřených dveří na Fakultě elektrotechnické (FEL) ČVUT proběhne 3. prosince 2021 po roční přestávce opět v prezenční podobě. Zájemci o studium elektrotechniky a informatiky při něm navštíví pracoviště s technologiemi, které výrazně ovlivní způsob, jakým budeme pracovat, odpočívat či cestovat v následujících desetiletích.

Od autonomně řízených formulí, robotů a dronů přes kyberbezpečnost, vývoj aplikací pro virtuální realitu a biomedicínu až po telekomunikační sítě, alternativní energetické zdroje či zařízení pro kosmický program. Všechny tyto technologické trendy mohou studenti na FEL nejen studovat, ale také se zapojit do jejich vývoje. A to neobvykle brzy díky tomu, že fakulta vyniká příznivým poměrem osmi studentů na jednoho vyučujícího. Ti pak mají čas a prostor se svým studentům nadstandardně věnovat a rozvíjet jejich znalosti a dovednosti.

 „Program dne otevřených dveří pro uchazeče pro bakalářské studium jsme připravili tak, aby se mohli v tříhodinových blocích seznámit nejen se špičkovými technologiemi v našich laboratořích, ale také se svými budoucími kolegy z řad vyučujících a studentů a studentek. Vedle prohlídky pracovišť v našich kampusech v Dejvicích a na Karlově náměstí zájemce čekají prezentace o bakalářském studiu a přijímacím řízení, při kterých budou moci s pedagogy a studenty osobně probrat, jak vypadá studium jednotlivých studijních programů a možnosti budoucího uplatnění,“ uvedla doc. Veronika Sobotíková, proděkanka Fakulty elektrotechnické ČVUT pro bakalářské studium.

Tříhodinové programové bloky proběhnou souběžně v Dejvicích a na Karlově náměstí od 8.20 a 13.00 hodin. Z důvodů protiepidemických opatření se studenti budou po fakultě pohybovat v maximálně desetičlenných skupinkách a je potřeba se registrovat předem prostřednictvím webu studuj.FEL.cvut.cz. Nový web pro uchazeče o studium elektrotechniky a informatiky představuje jednotné kontaktní místo, na kterém naleznou všechny aktuální informace o přijímacím řízení a studiu.

K účasti na Dnu otevřených dveří má středoškoláky inspirovat upoutávka ve formě videa, ve kterém hraje důležitou roli kráčející robot SPOT. Výzkumníci včetně studentů Fakulty elektrotechnické ČVUT pro tyto roboty vyvíjejí pokročilé softwarové nástroje tak, aby se “robopes” mohl v budoucnu bezpečně pohybovat mezi lidmi.

Fotografie v pořadí, zdroj:

Petr Neugebauer, FEL ČVUT

Jiří Ryszawy, ČVUT

FEL ČVUT

FEL ČVUT