Přehlídka dronů v českém pavilonu na EXPO v Dubaji ukazuje budoucnost robotiky

Návštěvníci pavilonu České republiky na světové výstavě EXPO 2020 ve Spojených arabských emirátech mají do 14. listopadu 2021 příležitost zhlédnout, jakých podob mohou nabývat roboti sto let od chvíle, kdy toto slovo poprvé zaznělo ve hře Karla Čapka R.U.R. Šest „vzdušných robotů“ ze skupiny Multirobotických systémů stálo v centru slavnostní prezentace, kterou v Dubaji v neděli 31. října 2021 uspořádala Fakulta elektrotechnická ČVUT. Setkání svou účastí osobně podpořil velvyslanec ČR ve Spojených arabských emirátech JE Jiří Slavík, který více než šesti desítkám hostů z domácí byznysové a akademické sféry představil Českou republiku jako partnera pro podnikání v oblasti informačních technologií a současně perspektivní destinaci pro studium.

České vysoké učení technické v Praze při slavnostní prezentaci zastupoval jeho prorektor pro zahraniční vztahy prof. Oldřich Starý, Fakultu elektrotechnickou pak doc. Jiří Jakovenko, proděkan pro magisterské a kombinované studium, a doc. Martin Saska, vedoucí skupiny Multirobotických systémů, který hosty provedl expozicí a poskytl jim informovaný vhled do výzkumu a vývoje autonomních dronů. Hosté měli možnost zhlédnout i celkovou prezentaci o úspěších ČVUT v Praze a možnostech studia v anglickém jazyce v podání Eriky Ľahké z PR a Marketingu rektorátu a projektu Study at CTU.

Skupina Multirobotických systémů (MRS), působící na Katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, využívá světově unikátní technologii velmi přesného řízení helikoptér, která se ukazuje jako výrazně nejspolehlivější a nejúspěšnější ze všech konkurenčních řešení. Schopnost létat velmi přesně, a tedy bezpečně, je klíčová pro nasazení v celé řadě situací, zejména v uzavřených prostorách a interiérech budov. Tým ve vývoji těchto technologií za několik let intenzivního výzkumu ve spolupráci s předními laboratořemi světa významně pokročil. Současné drony se dokáží pohybovat autonomně po předem určené bezpečné trase a přitom reagovat na neočekávané překážky.

Výzkumný tým pod vedením doc. Martina Sasky představuje ve vývoji autonomně řízených dronů přední světové pracoviště. V rotační expozici českého pavilonu skupina Multirobotických systémů společně se skupinou Packeta také představuje pilotní projekt pro autonomní doručování zásilek s pomocí dronu. Projekt, který prochází testováním, by mohl představovat budoucnost doručování zásilek. Drony by při něm mohly spolupracovat s dalšími roboty, jež vyvíjí česká společnost Zásilkovna, která patří do skupiny Packeta.

Pozvání pro MRS na světovou výstavu EXPO, která se poprvé za svou 170letou historii koná v arabské zemi, má svou logiku. „Právě ve Spojených arabských emirátech jsme se poprvé prosadili v mezinárodním kontextu, když jsme se v roce 2017 zúčastnili prestižní mezinárodní soutěže Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC) v Abú Zabí a vybojovali první a druhé místo v jednotlivých disciplínách. Na tento úspěch se nám podařilo navázat hned při dalším ročníku v roce 2020, kdy jsme byli navíc vyhlášeni celkovým vítězem soutěže,“ uvedl doc. Martin Saska, který přibližně třicetičlenný tým robotiků vede. Soutěž MBZIRC je považovaná za neoficiální mistrovství světa dronů.

Skupina MRS je v SAE i nadále velmi aktivní. Letos na jaře testovala v místní poušti roje dronů pro nasazení v humanitárních operacích Search&Rescue při pátrání po ztracených nebo zraněných osobách. Ve spolupráci s místním průmyslovým partnerem výzkumníci z MRS rovněž prověřují možnost zapojit drony do hašení interiérů mrakodrapů v SAE.

Vedle dronů navržených pro hašení požáru a přenos zásilek reprezentují technologie z FEL ČVUT v Dubaji další robotické projekty, například pro odchyt neautorizovaných dronů či mapování interiérů historických objektů.

Další informace o účasti skupiny Multirobotických systémů FEL ČVUT a dalších součástí Českého vysokého učení technického na EXPO 2020 najdete prostřednictvím odkazu www.cvut.cz/expo2020.