Soutěž v programování CTU Open proběhne na FEL 26. a 27. listopadu

Nejstarší, největší a nejprestižnější! Tyto tři superlativy se pojí s mezinárodní soutěží v programování International Collegiate Programming Contest (ICPC). V pátek 26. a v sobotu 27. listopadu tohoto roku bude FEL ČVUT pořádat česko slovenské kolo soutěže CTU Open. Jde o skvělou příležitost pro všechny vysokoškolské studenty, kteří si chtějí při řešení reálných problémů zlepšit své programátorské a algoritmické dovednosti, procvičit týmovou spolupráci a rozšířit své odborné kontakty. Pro studenty ČVUT se jedná o kvalifikační kolo do středoevropského kola Central European Regional Contest (CERC), které se bude konat v únoru 2022 v Lublani.

Další detailní informace obsahují oficiální stránky soutěže https://icpc.global/ a https://contest.felk.cvut.cz/21prg/.

Pro ty, kteří by si soutěž rádi zkusili a ještě nemají zkušenosti, připojujeme krátký popis průběhu soutěže. Soutěží týmy o maximálně třech studentech. V pátek večer je testovací/zahřívací kolo, slouží k nácviku komunikace se systémem a s rozhodčími. Trvá cca 90 min, řeší se 3 úlohy, jejich výsledky se nepočítají. V sobotu dopoledne je ostré kolo, trvá 5 hodin, úloh k řešení bývá 10‒14, jak kdy, a jen výjimečně některý tým vyřeší vše. Úlohy tým řeší samostatně, bez komunikace s konzultanty a bez webu. Výsledková tabulka všech týmů je během soutěže průběžně viditelná, snadno lze tak identifikovat nejsnazší úlohy (ty každý řeší nejdříve). Programuje se v C/C++/Javě a možná letos i v Pythonu, ale pozor, na rychlosti kódu také hodně záleží.

Účast v soutěži lze mnohdy zohlednit ve výuce. Kdo má v době soutěže některý algoritmizační předmět na FEL, může se většinou dohodnout s vyučujícími na dodatečné bonifikaci v tom předmětu za vyřešené úlohy na soutěži. Dobré umístění si pak lze psát do CV, je to mezinárodně respektovaná soutěž.

Zájemci o účast se mohou registrovat na https://contest.felk.cvut.cz/21prg/reg.html