Třetí ročník Energetické olympiády je za námi – letos proběhl kompletně online.

Soutěže pro studenty středních škol a gymnázií, která se snaží mezi středoškoláky popularizovat téma energetiky, se letos zúčastnilo 274 týmů (především z gymnázií). V pořadí třetí ročník Energetické olympiády byl pro účastníky i organizátory výzvou – kvůli epidemii koronaviru proběhla celá soutěž online. Členové třech nejúspěšnějších týmů získali hodnotné ceny a možnost být přijati na jakýkoli bakalářský program na FEL ČVUT v Praze bez přijímaček.

 

První kolo soutěže proběhlo standardně formou online testu. Na rozdíl od předchozích ročníků však z důvodu epidemiologických opatření studenti nemohli využít zázemí svých škol a pracovali tak ze svých domovů. Test v řádném termínu odevzdalo 258 týmů a 25 nejúspěšnějších postoupilo do finálového kola. Většina finalistů reprezentovala gymnázia (23 týmů) a 2 týmy byly složeny ze studentů středních průmyslových škol. Protože týmy jsou až tříčlenné, do druhého kola soutěže postoupilo celkem 73 soutěžících

Soutěžící i organizátoři finálového kola čelili nové výzvě – online formátu.

Platná epidemiologická opatření se dotkla i finále Energetické olympiády, které proběhlo 11. - 13. 11.2020 a odehrálo se kompletně ve virtuálním prostoru. Proti minulým ročníkům bylo finále prodlouženo o jeden den. Soutěžícím tak byl poskytnut adekvátní čas na konzultace s mentory a samotnou práci na projektech.

Finále soutěže odstartovalo ve středu sérií přednášek odborníků (k dispozici zde) a poté si volili téma svého projektu. Během čtvrtka měli soutěžící možnost konzultovat své práce s mentory prostřednictvím komunikační platformy Slack. A své projekty, zpracované do krátké, maximálně pětiminutové videoprezentace, museli soutěžící odevzdat do páteční 11. hodiny. Termín odevzdání se podařilo dodržet 24 týmům, mezi kterými odborná porota vybírala vítěze. Finální prezentace týmů jsou ke zhlédnutí zde.

V porotě zasedlo 11 členů z řad odborníků, zástupců partnerských firem a lektorů Energetické gramotnosti. Projekty finalistů porota hodnotila na základě třech hodnotící kritérií:

  1. Odborná úroveň a proveditelnost – váha 50 %
  2. Originalita řešení – váha 25 %
  3. Prezentace projektu – váha 25 %

Členové třech nejúspěšnějších týmů získali hodnotné ceny a možnost být přijati na jakýkoli bakalářský program na FEL ČVUT v Praze bez přijímacích zkoušek.

Porotu nejvíce zaujala prezentace na téma „Energofit – Fitness tracker pro vaší fakturu za energii“, kterou vytvořil tým s bláznivým názvem X5O!P%@AP[4PZX54(P^)7CC)7}$EICAR. Vítězství ve třetím ročníku Energetické olympiády si připsali a hlavní cenu (50 000 Kč + 3x 3D tiskárna + 3x rocketbook) si odnáší studenti Jan Černohorský a Šimon Šustek z Gymnázia J.S.Machara z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi.

Druhé místo obsadil tým Krouposvorky s projektem „Vertikální vodní turbíny v místech s nižším průtokem“. Pomyslnou stříbrnou medaili a ceny za druhé místo (20 000 Kč + 3x Go pro kamera) získali studenti Jan Grünseisen, Štěpán Šrajer a Jakub Šimůnek, reprezentující školu Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína a Základní škola a mateřská škola Jana Pavla II. Hradec Králové.

Na třetím místě se umístil tým DPA 2.0 ze Střední průmyslové školy Třebíč. Aleš Horák, Pavel Kubiš a Jan Kalina oslovili porotu svou prací s názvem „Praktické využití technologie 3D tisku v energetice“. I ti dostali hodnotné ceny (10 000 Kč + 3x stabilizátor pro mobil (gimbal)).

Cena generálního partnera (3x dron s bohatým příslušenstvím) byla udělena týmu Eigrene z Gymnázia a Obchodní akademie Pelhřimov, jehož členové Petr Laštovička, Martin Pinkas a Petr Hrnčíř odevzdali prezentaci s názvem Nevěřící Tomáš.

Závěrečné slavnostní vyhlášení proběhlo v pátek 13.11.2020 v 17:00 hod formou přímého přenosu z Červeného Jelena ve Šporkově paláci a jeho moderování se ujal Jiří Maryško, který byl rovněž tváří propagační kampaně na sociálních sítích.

Záznam ze závěrečného vyhlášení vítězů proběhlo v pátek třináctého formou přímého přenosu. Záznam naleznete zde. Výhercům gratulujeme a tešíme se na jejich přihlášky do studia!

Generálním partnerem projektu je společnost ČEPS. Odbornými garanty jsou: Gasnet, ŠkoEnergo, E.on, SevenEnergy, ERÚ, MPO prostřednictvím programu EFEKT, Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně. Mediálními partnery soutěže jsou: Oenergetice.cz, Ámos vision, Československý časopis pro fyziku.