Finalisté letošní Elektrotechnické olympiády získali ceny v hodnotě 20.000 Kč

Tento rok se konal již osmý ročník Elektrotechnické olympiády, soutěže pro studenty a studentky středních škol, nadšené pro techniku. Jako mnoho jiných letošních akcí, i Elektrotechnická olympiáda byla poznamenaná omezeními, souvisejícími s epidemií koronaviru. Organizátory a soutěžící to však nezastavilo a celá soutěž se uskutečnila on line.

Soutěž je koncipovaná jako tříkolová. V prvním kole účastníci absolvují vědomostní on-line test. V druhém kole mají účastníci za úkol vypracovat a odeslat prezentaci svého projektu – představivosti se meze nekladou. Soutěžící mohou zpracovat projekt na libovolné téma z oblasti elektrotechniky (telekomunikační technologie, elektronika, multimédia apod.). V třetím kole pak finalisté svůj projekt prezentují před odbornou komisí, která určí vítěze.

Z letošních 96 registrovaných účastníků odborná porota do finálového kola pozvala osm soutěžících. Prezentace finálových projektů běžně probíhají na půdě Fakulty elektrotechnické, letos se však i finálové kolo soutěže odehrávalo ve virtuálním prostředí. Projekty letošních finalistů byly vyrovnané a všechny byly ryze praktické. Porota to neměla vůbec jednoduché…

Vítězem osmého ročníku Elektrotechnické olympiády se nakonec stal Vojtěch Pantoflíček z SPŠE V Úžlabině, Praha. Odborná porota ocenila jeho projekt „Elektronický zabezpečovací systém“ a Vojtěch si tak odnáší hlavní cenu v podobě poukazu na nákup elektroniky v hodnotě 10.000 Kč. Druhé místo a cenu v hodnotě 6.000 Kč získal Jakub Marek s projektem „Docházkový systém“, taktéž z SPŠE V Úžlabině, Praha. A na třetím místě se umístila Martina Hanusová z Gymnázia a Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky, Frenštát pod Radhoštěm. Pomyslný bronz a poukaz na nákup v hodnotě 4.000 Kč získala za projekt „Měření rizikových vlastností lithiových akumulátorů“. Výsledky a další informace o soutěži najdete na webu zde.

Všem soutěžícím děkujeme za účast a vítězům gratulujeme!