Formule eForce má za sebou skvělou sezónu

V letošním roce startovala formule Fakulty elektrotechnické eForce celkem na čtyřech závodech evropské série soutěže Formula Student. Z toho se dvakrát umístila na nejvyšší příčce.

Letošní model monopostu přinesl řadu změn, například v konstrukci monokoku, jehož přední a střední část byla zcela přepracována pro zvýšení torzní tuhosti a lepší ergonomie. Díky vylepšenému pohonu má nyní monopost zrychlení z 0 na 100 km/h pod 2,8 s. Rychlejší časy na kolo si formule dopřává díky nově nasazené kontrole trakce, novým článkům v akumulátoru, které s nižším vnitřním odporem dodají více výkonu a taktéž efektivnějšímu aeropaketu s lepším poměrem přítlaku ku odporu.

První závod, Formula Student Netherlands, se uskutečnil ve dnech 9. až 12. července. V něm se formule eForce umístila na celkovém 6. místě z 19 týmů kategorie elektrických formulí. V jednotlivých disciplínách pak byla hodnocena následovně: Bussines plan 6. místo, Engineering report 5. místo a Cost and Manufacturing report 11. místo.

Dalším závodem byl FS East. Ten se konal od 18. do 22. července v Maďarsku. Zde se v jednotlivých kategoriích tým eForce umístil takto: Bussines plan 1. místo, Engineering report 7. místo, Cost and Manufacturing report 6. místo, Acceleration 4. místo, Skidpad 5. místo, Autocross 5. místo, Endurance 6. místo a Efficiency 6. místo. V celkovém umístění to pak znamenalo 7. místo z celkem 16 startovných týmů dané kategorie.

O úžasné překvapení se monopost Fakulty elektrotechnické postaral na závodním okruhu v Mostě. Jako první elektrický tým v soutěži FS Czech, která probíhala od 31. července do 4. srpna, získal celkové vítězství z obou soutěžních kategoriích (elektrické formule a formule se spalovacím motorem). Průběžné výsledky byly: Bussines plan 1. místo, Engineering report 2. místo, Cost and Manufacturing report 2. místo, Acceleration 1. místo, Skidpad 3. místo a Autocross 2. místo. Závod Endurance byl kvůli nepřízni počasí zrušen a díky tomu nemohla být vyhodnocena ani disciplína Efficiency.

Posledním letošním závodem byla soutěž Baltic open. Ta se konala na okruhu poblíž estonského města Tartu ve dnech 15. až. 18. srpna. I zde si tým elektroformule ČVUT dojel pro celkové vítězství, a to s výledky: Acceleration 2. místo, Superslalom 1. místo, Autocross 2. místo a Endurance - 1. místo.