Drony z Fakulty elektrotechnické mapovaly kostel svatého Mořice v Olomouci

Ve dnech 14. a 15. května snímala skupina autonomních dronů z výzkumného týmu multirobotických systému, který působí pod vedením Dr. Martina Sasky na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze, gotický proboštský farní kostel svatého Mořice v Olomouci. Díky unikátním technologiím se památkáři mohli „podívat“ do těžko přístupných míst a zhodnotit tak stav církevní památky.

Tento nejvýznamnější městský kostel byl budován postupně od konce 14. století do roku 1540 jako náhrada za starší kostel v archeologicky doložené raně středověké trhové osadě. Bezmála 150 let trvající středověká etapa stavby kostela způsobila, že lze svatomořický chrám s trochou nadsázky považovat za jakousi učebnici gotického tvarosloví. Nyní se stavba dočkala setkání s nejmodernější technikou, pomocí které byly zmapovány nástěnné malby a vitráže.

Mapování objektů pomocí dronů nabízí rychlý a šetrný přístup do míst, kam by se člověk dostával jen velmi komplikovaně a nákladně. Právě díky těmto skutečnostem získal Dr. Saska na zachycení stavu celkem osmnácti památek ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v Olomouci grant Ministerstva kultury. V průběhu následujících pěti let tak budou drony létat například na zámku v Plumlově či na kroměřížském zámku, vedeném na seznamu světového dědictví UNESCO.

Skupina multirobotikých systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se dlouhodobě zaměřuje na výzkum autonomního chování dronů. V loňském roce dokázali vědci na prestižní robotické soutěži Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge  (MBZIRC) v Abu Dhabi získat první místo v disciplíně kooperativní sběr předmětů pomocí skupiny autonomních helikoptér a stříbrné umístění v kategorii autonomního přistání na jedoucím vozidle.