Drony z Fakulty elektrotechnické poletí na finále prestižní robotické soutěže

Dne 26. února odlétá tým výzkumné Skupiny multirobotických systémů pod vedením Dr. Martina Sasky na finálové přípravy prestižní robotické soutěže Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge  (MBZIRC). Ta proběhne ve dnech 16. a 17. března v Abu Dhabi. Tým Fakulty elektrotechnické dokázal využít sponzorského příspěvku ve výši 200 tisíc dolarů a v konkurenci předních světových universit se probojovat do finále soutěže. V proslulém areálu formule F1 Yas Marina se tým Dr. Martina Sasky utká o finanční odměnu za vítězství v celkové výši 26 milionů Kč. Budou soupeřit proti družstvům světoznámých univerzit, jako jsou Carnegie Mellon, ETH Zürich, Georgia Institute of Technology nebo University of Tokyo.

Utkání proběhne ve dvou hlavních disciplínách zaměřených na využití skupin inteligentních bezpilotních helikoptér – dronů. V první úloze bude mít helikoptéra za cíl plně autonomně přistát na rychle jedoucím autě. Ve druhém úkole bude roj helikoptér zcela samostatně vyhledávat pohybující se předměty v prostředí a spolupracovat na jejich sběru pomocí automatického magnetického lapače. Tyto robotické scénáře jsou motivovány úlohou autonomního doručování a sběru zásilek z internetových obchodů a humanitární a medicínské pomoci v obtížně dostupných oblastech.

Podrobnosti o účasti týmu ČVUT na soutěži Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge a průběžné výsledky lze nalézt na této stránce.

Pomocí dronů mapujeme i památky, kupř. v kostele sv. Mikuláše na Staroměstkém náměstí v Praze