Tři letošní ceny Siemens získali pracovníci a studenti FEL

Dne 4. února se v prostorách Betlémské kaple uskutečnilo slavnostní vyhlášení 18. ročníku soutěže o Cenu Wernera von Siemense. Prestižní ocenění převzali i dva profesoři naší fakulty a jeden absolvent.

V kategorii o nejvýznamnější výsledek vývoje/inovace byl za software pro výpočet velkých soustav klíčů a zámků CyberCalc oceněn tým prof. Ing. Filipa Železného, Ph.D. z katedry počítačů, který tvoří Ing. Radomír Černoch, MSc., Ing. Ondřej Kuželka, Ph.D. a RNDr. Jiří Vyskočil, Ph.D..

O titul nejlepšího pedagogického pracovníka letos soupeřilo 14 nominovaných. Mezi nimi zvítězil vedoucí katedry řídicí techniky na Elektrotechnické fakultě ČVUT prof. Michael Šebek, který je světově uznávaným a často citovaným odborníkem na teorii řízení.

Oceněna byla také diplomová práce Ing. Ondřeje Nentvicha Measurement of changing mechanical properties of carbon composite on nanosatellite miniCube mission QB50. Jeho studie, která vznikla pod vedením Ing. Ladislava Siegera, CSc. z katedry fyziky FEL ČVUT, získala v soutěži 2. místo. Diplomová práce je jednou z částí stavěné družice miniCUbe, na které se, kromě několika vysokých škol a řady firem, podílejí i studenti ČVUT FEL. Uvedená družice se v současné době kompletuje a na oběžnou dráhu (470 km) by měla být vystřelena podle předpokladů v průběhu června letošního roku.

Kompletní informace o laureátech ceny jsou k dispozici v závěrečné zprávě společnosti Siemens.